top of page

Generell vaksinasjon

DTP/Polio: Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio

Folkehelseinstituttet anbefaler alle voksne å ta oppfriskningsvaksine mot DTP/Polio dvs difteri, stivkrampe, kikhoste og polio hvert 10. år. For å opprettholde beskyttelse mot de aktuelle sykdommene trengs det gjentatte oppfriskningsdoser i voksen alder.

 

Følgende vaksiner er aktuelle

Boostrix/ Polio og Repevax.  Du vil få tilbud om denne vaksinen dersom du er født etter 1952 og ble vaksinert mot de aktuelle sykdommene som barn.
Tetravac. Denne vil du få tilbud om som er født før 1952 og ikke har fått vaksiner mot de aktuelle sykdommene i voksen alder. Da trenger du 3 doser satt i løpet av et år.

 

Stivkrampebeskyttelse etter sårskade

Kombinasjonsvaksine med kikhostevaksine anbefales.
Den høye forekomsten av kikhoste i Norge gjør at Folkehelseinstituttet anbefaler kombinasjonsvaksinen DTP/Polio, som også inneholder kikhostekomponenten, til alle som skal ha vaksine mot stivkrampe i forbindelse med sårskade.

 

HPV vaksine

HPV- vaksine anbefales begge kjønn. Alle gutter og jenter får 2 doser Cervarix i 7. klasse. De som er eldre og ikke blitt vaksinert anbefales Gardasil 9.
Siden HPV – vaksinen virker forbyggende, gir den best effekt når den gis før seksuell debut, men det er ikke farlig å ta vaksinen for personer som allerede er smittet med HPV.

 

Vaksine mot pneumokokksykdom

Pneumovax er anbefalt alle over 65 år. Spesielt er den egnet til personer med visse medisinske tilstander som:

  • manglende miltfunksjon, HIV – infeksjon eller annen immunsvikttilstand, alvorlig hjerte- og lungesykdom, tidligere gjennomgått alvorlig pneumokokksykdom eller økt risiko for alvorlig pneumokokksykldom, mm.

 

Skogflåttencephalitt (TBE)

Skogflåttencephalittvaksine (Tico Vac) anbefales til personer som oppholder seg i skog og mark der det er risiko for smitte med TBE – virus. De siste anbefalinger kan man følge med på Folkehelseinstituttets nettside. Sykdommen forekommer mange steder i Europa, bl.a vestkysten av Sverige, men har de senere årene etablert seg i kystområdene fra Sørlandet opp til Larvik. Det er også funnet bærertilstand i flått fra andre fylker.

Om du er mye ute i skog/mark, løper orientering evt går fotturer eller ligger i telt der smittefaren er stor, anbefales det å vaksinere seg.

Grunnvaksineringen består av 3 doser, hvor 2 settes første året med 1 – 3 måneders mellomrom.
3. dose settes året etter, før sesongen. Så må man fylle på en dose etter 3 år, og deretter hvert 5. år.

Personer over 60 år bør ha 3 doser første året med 1 mnd mellom dosene. Etter ett år anbefales en ny dose, deretter hvert 3. år.

 

Vaksine mot vannkopper

Denne vaksinen er aktuell for personer som har en grunnsykdom som øker risikoen for å bli alvorlig syk av vannkopper, har nærkontakt med personer i risikogruppen og voksne som ikke har hatt vannkopper.
Om du skal bosette deg i USA, forlanger enkelte stater at denne vaksinen er satt på barn som skal begynne i barnehage/ skole.
Vaksinen (Varilrix/Varivax) anbefales fra 9 måneders alder og består av 2 doser med minst 6 ukers intervall.

Kontakt

Kongsveien 104, 1177 Oslo

Time på dagen: 926 00 457

 

gf@bestnordstrand.no

Takk for innsendingen din!

Barn som blir vaksinert
bottom of page