top of page
mor og datter

Reiseråd

Planlegger du å reise? Se våre reisetips

Gravide reisende

Om du planlegger å reise langt under svangerskapet er ikke dette helt uten risiko. Du bør være klar over at ikke alle land har samme kvalitet på helsetjenesten som Norge. Det kan også være lavere standard på type fødselshjelp i det landet du skal besøke. Eventuelle språkproblemer øker risikoen for at du ikke får den hjelpen du trenger. Enkelte vaksiner skal ikke sette under svangerskapet. Dette gjelder noen levende vaksiner som MMR og vannkopper. Gulfeber er også en levende vaksine. Denne kan settes om det er en reell og stor risiko for smitte i det landet du skal besøke. Det kan skrives fritak fra vaksinering om det kun er for at landet krever denne vaksinen. Om du har mulighet, kan det være lurt å diskutere reisen med fastlegen og spesialister på et vaksinasjonskontor.

Årsaken er at:

 

  • Noen infeksjonssykdommer får et tøffere forløp under svangerskapet (eks malaria)

  • Enkelte infeksjonssykdommer øker risikoen for fosterskade, bl. a. toxoplasmose. Ved alle reiser utenfor Norden, kan man smittes av denne parasitten. Dette er grunnen til at gravide frarådes å være i kontakt med katter i utlandet. Parasitten kan overleve i jord, så alle grønnsaker skal vaskes godt før man spiser dem

  • Visse infeksjoner øker risikoen for abort (f. eks diaré)

  • Om du blir syk og må behandles må du vite at visse medikamenter kan skade fosteret

  • Lang flyreise under svangerskapet kan øke faren for blodpropp


Svært få vaksiner er benyttet til gravide. Det er derfor lite kunnskap om mulig risiko for fosterskade etter vaksinasjon. Man skal alltid vurdere risiko for smitte opp mot bivirkninger etter vaksinasjon. Gravide har større risiko for bivirkninger enn andre. F. eks. kan man få feber etter vaksinasjon. Man ønsker ikke å utsette den gravide for mulige bivirkninger.

Om du velger å reise, regnes følgende vaksiner som trygge å gi under svangerskapet: difteri, stivkrampe, polio og Hepatitt A.

Ammende må gjerne vaksineres. Det er lite dokumentasjon på om vaksiner overføres via morsmelken. Vaksinasjon kan gi økt antistoffnivå i morsmelk, men dette er ikke nok til å beskytte barnet.

Om du er blant de som under svangerskapet har målt for lavt antistoff mot Rubella(røde hunder), er det anbefalt å ta MMR vaksinen straks du har fått barnet.. MMR vaksinen er gratis til alle.

Små barn på tur

Modning av immunsystemet er individuelt og kommer bl. a. an på arv og alder. Jo eldre dess mer modent. Senest ved 4 års alder er barnets immunsystem lik større barn og voksne. Immunsystemet modnes også ved å gjennomgå sykdommer. Spebarn tåler godt å få de vaksiner de får i barnevaksinasjonsprogrammet. Det viser seg at de tåler svært godt å få flere vaksiner samtidig. Imidlertid er det en nedre grense for når de kan gis. Alt dette kan du diskutere med helsesykepleier i den kommunen/ bydel du bor. De minste barna kan ha mindre effekt av enkelte vaksiner. Derfor settes ikke alle vaksiner på spebarn når de skal ut på reise. Imidlertid er denne gruppen enda mer utsatt for å få infeksjoner.

 

Om du har bestemt deg for å reise med små barn bør du være klar over følgende:

  • Små barn har lettere for å få diaré, da de tar på alt og putter fingrene i munnen. En liten kropp tappes fort for væske. Drøy ikke med å ta kontakt med helsetjenesten i det landet du besøker om barnet får en kraftig diaré. Tegn på uttørring kan være slapphet, innsunket fontanelle, tørre munnslimhinner, lite urin. I verste fall er barnet så medtatt at det ikke orker å gjøre rede for seg

  • Små barn har mindre evne til å tilpasse segDet kan være du har valgt å reise til et varmt land. Sola står rett opp og steker den lille kroppen. Dette kan også gi dårligere nattesøvn

  • I mange land er trafikken svært voldsom og det er derfor større risiko for ulykker

  • Andre dyr, også farlige dyr kan skade barnet (F. eks. Rabies)

  • Lange flyreiser byr også på noen utfordringer for små barn

Ta kontakt i god tid før avreise slik at vaksinasjonen kan planlegges. Om det er kort tid til avreise bør du allikevel komme for gode råd og vaksiner.

Eldre reisende

Vi har de siste årene fått en stor gruppe reiseglade mennesker blant de eldre. De bør som hovedregel ta de samme vaksiner som andre i befolkningen. Vaksiner virker noe senere på eldre, så det kan være lurt å komme i god tid før avreisen og vaksinere seg om du har mulighet til det. Evnen til og respondere på nye antigen (som vaksiner) er tilstede, men noe svekket med årene. Man er mer utsatt for infeksjonssykdommer når man blir eldre. Immunsystemet svekkes med alder. Det kan derfor være smart å diskutere en lengre reise med fastlegen i god tid. Fordi sykdom hos eldre kan få alvorlig forløp, bør personer over 65 år få tilbud om

 

  • Pneumokokkvaksine hvert 10. år

  • Influensavaksine hvert år.


Mange eldre er ikke grunnvaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio som barn. Disse vaksinene kom midt på 1950- tallet. En hovedregel er at eldre født før 1952 ikke har fått disse vaksinene og trenger 3 doser, 2 doser med 4 – 8 ukers mellomrom og 3. dose etter 6 – 12 mnd. Da er man beskyttet i 10 år.

Gulfeber er sjelden å se, men er mest utbredt blant spebarn og eldre over 50 år. Denne sykdommen overføres via mygg. Gulfebervaksinen skal settes senest 10 dager før avreise, og stemples med eget gulfeberstempel. Imidlertid er det slik at det bør være gode grunner for å gi denne til eldre over 65 år, da man noen ganger har sett alvorlig reaksjon etter vaksinering hos denne gruppen. (Sykdommer i indre organer). I enkelte tilfeller kan man skrive fritak fra å bli vaksinert og stemple dette  i vaksinasjonskortet. Det må allikevel understrekes at av og til er risikoen for å få gulfeber ved reise til endemiske strøk mye høyere enn risikoen for alvorlig sykdom forårsaket av vaksinen.

Reisende i naturen

Ungdom/ backpakkere

Kom gjerne i god tid om du planlegger en backpackertur. Det betyr mer enn 4 uker. Dette fordi noen vaksiner skal settes flere ganger med uker imellom. Gulfebervaksinen skal sette 10 dager i forveien. Om du ikke har klart å planlegge turen så godt, er det uansett viktig å komme og vaksinere deg og få gode reiseråd. Det er også viktig å sjekke ut om reisen din går til malariaendemiske områder.

 

Det kan være lurt å tenke igjennom eventuelle situasjoner som kan oppstå og evt ta med et lite reiseapotek.Aktuelle produkter er: Klorhexidin, plaster, kompresser, bandasjer, smertestillende/febernedsettende tabletter, solfaktor, Ido Form, Immodium, antibac, servietter/flytende, myggmiddel etc. Om du reiser rundt på egen hånd er det ikke alltid like lett å få tak i de aktuelle produkter overalt..Husk reiseforsikring.

 

Det kan være lurt å sjekke ulike selskaper i forhold til type tur du skal på.Ta gjerne kontakt for å diskutere hvilke vaksiner du bør ta, så legger vi opp en plan for dette sammen. Hvilke vaksiner du bør ta handler om type tur du skal på, hvor turen går og hvor lenge du skal være borte.

Familietur

Innvandrere på ferie til tidligere hjemland

Om du har vokst opp i et land utenom Europa, er du ikke nødvendigvis bedre beskyttet mot en rekke sykdommer når du drar tilbake på besøk dit senere i livet.

 

Har det gått noen år siden du var i ditt hjemland er du like lite beskyttet som du aldri hadde vokst opp der. Det kan derfor være smart å vaksinere deg mot aktuelle sykdommer.

 

Du er muligens enda mer utsatt for smitte om du skal bo privat, dvs. sammen med familie og venner. Ta kontakt for råd og evt vaksiner.Skal du på pilgrimsreise til Saudi Arabia krever myndighetene at du har tatt Men ACWY.

bottom of page